0 Elemek
Oldal kiválasztása

Az utóbbbi évek egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású, „saját gyártású” magyar képregényhőse Sanyi, a bagoly, akinek kalandjaival, poénjaival és sajátságos világszemléletével naponta találkozhatnak az interneten az olvasók és a rajongók. A képregény népszerűségében rejlő lehetőségeket kihasználva Sanyi megalkotója, Szabó Éva most olyan új vállalkozásba kezdett, amelyben főhőse a hazai művészeti értékeket népszerűsíti, színházak és előadások, fesztiválok, könyvek és kiállítások iránt igyekszik felkelteni az olvasók érdeklődését.

„Szeretném Sanyi rajongótáborát ösztönözni arra, hogy ismerjenek és nézzenek meg lehetőleg minél több értékes, izgalmas programot, és közvetlen beszámolót is kapjanak például egy-egy kiállításról, vagy előadásról – persze mindezt Sanyi sajátos látásmódjával és humorával” – árulta el lapunknak Szabó Éva, az interneten népszerűvé vált Sanyi, a bagoly képregény alkotója.

Sanyi ugyanis mostantól hazai művészeti értékeket népszerűsít: színházak, fesztiválok és könyvek mellett kiállításokat is. Szabó Éva hozzáteszi: izgalmas lesz a kivitelezés, hiszen ő maga nem kritikus, csak művészetkedvelő és nyitott ember. „Új dolog lesz ez a Sanyi, a bagoly felületeken, de éppen ezért talán méginkább szeretném összekötni a humort és a magas művészetet, azért, hogy az emberek merjenek jegyet váltani azokra a produkciókra, amelyekre a főhős felhívja a figyelmüket” – mondja. Az alkotó „missziójelleggel” indítja el mindezt, bár úgy véli: nem kell, hogy tömegeknek hiányozzon egy-egy fontos előadás, és az sem elvárás, hogy olyan népszerű legyen, mint egy-egy Coelho-idézet. „De jó lenne valamiféle egyensúlyt teremteni a közönséges és az érték között” – meséli.

És hogy miként fogadják majd a képregényrajongók ezt az újítást? Szerinte a statisztika is azt mutatja, hogy Sanyi rajongóinak többsége nyitott lesz az ilyesfajta bejegyzések, ajánlások iránt. „Jó néhány olyan Sanyis képcsík született már, amely feltételez egy bizonyos alapműveltséget a megértésükhöz. Ilyen volt például A csak erős idegzetűeknek című bejegyzés, vagy Az új Maslow piramis. Ezeket a poénokat persze csak azok értékelik igazán, akik találkoztak már a témával tanulmányaik, vagy olvasmányaik során” – magyarázza. Meglátása szerint az ilyen rajzokat nagyon értékelik az emberek, talán pont azért, mert többen élnek a jól bevált és szélesebb körökhöz eljutó „alsótájéki humorral”: ám sem ő, sem Sanyi nem foglalkozik ilyesmivel. Szabó Éva hozzáfűzi: jobban szereti azt a fajta humort, ami egy percig nevettet, de utána tíz percig még elgondolkodtat.

Az alkotót megkérdeztük arról is, hogyan áll a Sanyi-történetek nyomtatásban kiadandó változatával. „Dolgozom még rajta. Ez egészen új nekem, Sanyi ugyanis nem tartozik a bőbeszédű madarak közé, de a könyvben természetesen kifejti majd bővebben is a mondandóját. Összetett a feladat, mert nem csak azt szeretném, hogy olyan gondolatokkal találkozzanak a rajongók, amelyek eddig nem voltak olvashatók, de ugyanakkor jól is nézzen ki a könyv, és használjam ki a formátum adta poénlehetőségeket is. Másfelől pedig nekem is jelen kell lennem a munkaerőpiacon, hogy még tovább nehezítsem az írást, rajzolást” – mondja Szabó Éva.

Magyar Hírlap :: Szabó Palócz AttilaFotó :: Fűrész Zsolt