0 Elemek
Oldal kiválasztása

Sanyi A Bagoly néven bölcselkedik Szabó Éva / Evu, míg Lakatos István Lencsilány történetét rajzolta meg. Hazánkban a képes elbeszélések alkotói és olvasói között is kevés a nő, de azért léteznek csajos sztorik is. 

Az internet sztárját Evu gondozza. A mindig humoros és ironikus Sanyi A Bagoly 33 éves alkotójára nem hatott a fiúsnak számító amerikai szuperhős-kultusz, de a nők körében népszerűbb japán manga sem. A bölcs madár mellett Lakatos István képregénye szintén formabontó, hiszen Lencsilány baljós világában halálon túli kalandok is kerülnek az oldalakra. A 32 éves rajzoló azonban nem túl bizakodó a műfaj sorsát illetően, mert a rendkívül időigényes alkotási folyamat után kevés olvasót talál csak meg a mű. A szegedi Pilcz Roland szerint más országokban a rengeteg képregény mindegyike egy-egy szűk csoportot céloz meg, így a férfi és a női olvasók is találnak érdeklődésüknek megfelelő lapozgatni valót.

Csajos vagy pasis a képregény?

– Magyarországon azt kapni, ami van, míg például Amerikában nagyobb a választék – beszélt tapasztalatairól Pilcz Roland, aki egy USA-beli cég képkockáit is színezi. – Nálunk a vásárlók több mint kétharmada fiú, de a mangákat inkább lányok veszik – mondja a Kalyber Joe című képregény rajzolója. Lakatos István is egyet értett  a szegedi alkotóval. – A japán eredetű műfaj dramaturgiája és érzelemvilága is más, szentimentálisabb, míg a tengerentúli tönténetek a szuperhősök miatt férfiasabbak – magyarázta a Lencsilány budapesti szerzője. A 29 éves Pilcz Roland szerint a popkultúra ugyanúgy, mint a világ többi országában, befolyásolja a hazai fogyasztói szokásokat, a tévéképernyőm látható animék is hatnak a vásárlókra. Azonban nem csak a képregényolvasók között kevesebb hazánkban a nő, az alkotók körében is alulreprezentált a gyengébbik nem. – A műfajon túlmutat ez a jelenség, hiszen az egész világban kevesebb a női festő is például – mondta.

Férfibölcselet helyett saját vélemény

Női alkotók is akadnak azért. Evu szerint Sanyi keveset beszél, de amikor megszólal, mond is valamit. – Édesapám adta az ötletet a bagoly-figurához, de nem feltétlenül férfi nézőpontból mutat rá dolgokra. A Sanyi által feldolgozott témák viszont belőlem jönnek, a rám jellemző irónia is a sajátom – vallja a figura megálmodója. A grafikustól megtudtuk, hogy az internetes követői és rajongói nagy része nő. – Sokan azt hiszik, hogy férfi rajzolja Sanyit, pedig már nem titok, hogy nő az alkotója. Egy darabig izgalmas volt rejtve maradni, de úgy gondoltam hozzá kell adnom az arcomat a figurához, hogy hitelessége fennmaradjon.  Azonban a bölcselet-sorozat  a műfaj formabontó képviselője. – A Sanyi A Bagoly viszont a szó hagyományos értelmében nem képregény, hiszen nincsen állandó története, a szereplői térnek csak vissza. Inkább egy-egy helyzetre reflektálnak a baglyos rajzok, vagy egy-egy jelenséget ábrázolnak – fogalmazott Szabó  Éva.

Lencsilányt babája keveri bajba

Egy kislány-karakter megálmodója a budapesti Lakatos István. A képregényrajzoló a 100 Folk Celsius Icipici kis mese című dalából kölcsönözte Lencsilány és Lencsibaba figuráit. – Ez a képregény annak ellenére sem mese, hogy kisgyerek a főszereplője. Egy felnőtt női karakterrel nem tudtam volna mit kezdeni, amikor a könyv is készült 2010-ben – vallja a rajzoló, aki a piacról is beszélt. – Nem azok veszik a képregényeket, akik jó lenne, ha vennék – szögezte le Lakatos István. – A mostani gyerekek nem igazán találkoznak a műfajjal, azok vásárolják a képregényeket, akik a rendszerváltás körül megismerkedtek vele- fogalmazott. Ennek ellenére májusban az alkotó újabb történettel gazdagította Lencsilány kalandjainak sorát, ahol már nem Lencsibaba, az elfojtott vágyak vagy épp a rosszaság megtestesítője keveri bajba a címszereplőt. S annak ellenére, hogy néhány képkocka hetekig készül, az alkotó újabb könyvet is tervez. – Képregényt papíron kell olvasni – vallja Lakatos István.

Kiss Tímea :: Délmagyar